KEURING en WETGEVING

Bel ons nu 03/646.28.46.

"





Levensduur

Door regelmatig een onderhoud van je verwarmingsketel te voorzien garandeer je een langere levensduur van je verwarmingsketel.
Een nieuwe verwarmingsketel aankopen is niet meteen een kleine kost, dus voorzie je best regelmatig een onderhoud om je ketel in goede staat te houden.

Veiligheid

Bovendien is je verwarmingsketel een pak veiliger wanneer je hem goed onderhoudt.
Bij regelmatige controle komen er bepaalde dingen aan het licht zoals geen goede afvoer in de schoorsteen, een vervuilde ketel of afvoerbuis,
een probleem bij de toevoer van je brandstof, enzoverder.
Indien deze zaken niet tijdig opgemerkt worden, kunnen ze voor gevaar zorgen en/of voor een verlaagd rendement van je verwarmingsketel veroorzaken.

Rendement

Bij een onderhoud wordt de afstelling van je installatie steeds gecheckt.
Door deze afstelling goed te regelen kun je 5 tot 10% winst op je rendement hebben.
Indien de afstelling nog steeds correct is, kan een goed onderhoud nooit kwaad om de prestaties van je verwarmingsketel op peil te houden.

Tweejaarlijkse Controle

Voor gas is de wettelijk verplichte onderhoudsbeurt tweejaarlijks voor vermogens vanaf 20 kW. Het is erg belangrijk voor uw gezondheid en veiligheid dat bij dit nazicht ook steeds de schoorsteen nagekeken wordt en gecontroleerd of deze vrij is. Het vermogen van uw ketel kunt u gemakkelijk aflezen van het kenplaatje van het toestel. 95% van de cv-ketels in Vlaanderen heeft een vermogen van minstens 20kW en moet dus regelmatig gekeurd worden.

Bent u huurder, dan is het uw verplichting om te zorgen voor de periodieke onderhoudsbeurt.
U bezorgt dan een duplicaat van het reinigings- en verbrandingsattest aan de eigenaar.

Zoals u weet is verwarming op aardgas een van de meest milieuvriendelijke manieren om uw woning te verwarmen. Milieuvriendelijk wil niet zeggen dat uw toestel niet kan vervuilen. Om een zuivere verbranding te hebben moet in de brander een goed gas-luchtmengsel ingespoten worden. Wanneer er teveel stof in de brander zit is het mogelijk dat deze verhouding niet meer optimaal is, en u een onzuivere verbranding krijgt met de mogelijkheid dat er roetvorming optreed en u een veel te hoge Co-uitstoot produceert.

Vanaf juni 2010 moet elke vlaming in het bezit zijn van een geldig verbrandings- en onderhoudsattest.

Audit toestel ouder dan 5 jaar

Oudere ketels hebben vaak een erg laag rendement en verslinden daardoor energie. Dat is niet alleen slecht voor het milieu, maar het betekent ook dat u iedere maand nodeloos een hoge energierekening gepresenteerd krijgt. De prestaties van oudere centrale verwarmingsinstallaties worden daarom best eens grondig onder de loep genomen door een deskundige vakman. Zo'n grondig onderzoek van uw verwarmingsinstallatie is in Vlaanderen voortaan verplicht voor zowat alle cv-ketels die ouder zijn dan 5 jaar. Na dat onderzoek krijgt u deskundig advies over de mogelijkheden om de prestaties van uw oude installatie te verbeteren. Ook verneemt u of het slim is om uw oude ketel te vervangen door een moderne, zuinige cv-ketel.

Wat is het wettelijk kader?

De eigenaar van een centraal stooktoestel, met een normaal totaal geinstalleerd vermogen van meer dan 20kW, moet een verwarmingsaudit laten uitvoeren van de gehele verwarmingsinstallatie binnen een termijn van twee jaar nadat het toestel 5 jaar oud is geworden of na 6 jaar tijdens de nieuwe keuring/onderhoudsbeurt.

De audit is 5 jaar geldig en moet na deze 5 jaar terug uitgevoerd worden.

Wie kan de audit uitvoeren?

De verwarmingsaudit moet worden uitgevoerd door een erkende technicus verwarmingsaudit. De erkenning loopt gelijk met de erkenning van gastechnicus. Mijn erkenningsnummer kan u terug vinden op de erkenningslijst van LNE onder het nummer : GV01886.